by admin admin

Kredili satışta rekor beklentisi

Gayrimenkul sektörü temsilcileri banka kredili konut satışlarında rekor öngörüyor.

Faizlerin 0.79’a gerilemesiyle konut satışlarında artış olduğunu belirten sektör temsilcileri, bu yıl 500 bin konutun kredili satılmasını bekliyor. Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş, politika faizinde indirime giden Merkez Bankası’nın faiz indirim stratejisinin banka kredili konut satışını 2020’de patlatacağını düşünüyor. Merkez Bankası’nın bu sene ocakta 75 baz puan, şubatta 50 puan daha indirime giderek politika faizini yüzde 10.75’e çektiğine hatırlatan Gökhan Taş, “Bu sene ortalama konut kredi faiz oranı şu an için yüzde 0.98. Ancak bunun daha da düşeceği öngörülüyor. Dolayısıyla bu sene geçen seneye kıyasla yaklaşık 200 bin daha fazla banka kredili konut satışı gerçekleşecek” dedi.

FAİZ ETKİSİ

Yaklaşık yüzde 0.50 baz puanlık konut kredi faiz indiriminin yaklaşık 200 bin konut satışını tetiklediğine dikkat çeken Taş, “Nitekim 2017’de faiz oranı ortalaması yüzde 1 iken 473 bin konut ipotekli satılmıştı, faiz oranı ortalaması yüzde 1.5 olan 2018’de 276 bin konut satıldığını görüyoruz. Yine 2009’da konut faiz oranı yüzde 1.3 iken 22 bin banka kredili konut satılmıştı. 2010’da konut kredi faiz oranları yüzde 0.9’a çekildi ve banka kredili konut satış adedi 246 bini geçti. Benzer bir eğilimi 2012-2013 senelerinde de görebiliyoruz. 2012’de ortalama konut kredi faiz oranı yüzde 1.03 iken 270 bin banka kredili ev satışı gerçekleşti, 2013’te ise konut kredi faiz oranları ilk kez yüzde 1’in altına düştü ve ortalama yüzde 0.80 olarak gerçekleşti. Satılan banka kredili konut adedi ise 460 bin oldu” şeklinde konuştu.

by admin admin

İş dünyası ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ndan memnun

İş dünyası temsilcileri, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Koronavirüsle Mücadele Eş Güdüm Toplantısı sonrası açıkladığı “Ekonomik İstikrar Kalkanı” paketini değerlendirdi.

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol, Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ne ilişkin, “Üretimin ve ihracatın devamı, istihdamın korunması ve işletmelerimizin uluslararası rekabette geri kalmaması açısından Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ni önemli ve yerinde buluyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Akkol, yaptığı yazılı açıklamada, “Koronavirüsle Mücadele Eşgüdüm Toplantısı”nın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan, “Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi”ni memnuniyetle karşıladıklarını belirtti.

Pakette yer alan, 2 aylık telafi çalışma süresinin 4 aya çıkartılması, Kısa Çalışma Ödeneğinden faydalanma süreçlerinin kolaylaştırılması, esnek ve uzaktan çalışma modellerinin daha etkin hale getirilmesi ve asgari ücret desteğini devam ettirilmesinin TİSK camiasını yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Akkol, şunları kaydetti:

“Üretimin ve ihracatın devamı, istihdamın korunması ve işletmelerimizin uluslararası rekabette geri kalmaması açısından Ekonomik İstikrar Kalkanı Paketi’ni önemli ve yerinde buluyoruz. Koronavirüs kaynaklı krizin etkileri daha da derinleşmeden paketin açıklanması bu aşamada oldukça önemli. Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan ekonomik tedbir ve desteklerin, ülke olarak bu küresel krizi atlatmamızın yanında, krizin ardından küresel rekabette de elimizi güçlendireceğine inanıyoruz.”

by admin admin

Türkiye 2019’da yüzde 0.9 büyüdü

TÜİK Türkiye ekonomisinin 2019’da yüzde 0.9 büyüdüğünü açıkladı. 2019’un son çeyreğinde de yüzde 6 büyüme oranını yakaladı. Dördüncü çeyrekteki büyümeyle birlikte son 7 çeyreğin en hızlı büyümesi de gerçekleşmiş oldu. Türkiye ekonomisi 2019 son çeyrek verilerine göre dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi oldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), geçen yıla ilişkin üretim yöntemiyle hesaplanan gayrisafi yurtiçi hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı. Buna göre, Türkiye ekonomisi 2019’da yüzde 0.9, geçen yılın son çeyreğinde yüzde 6 büyüme kaydetti. Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2019’da bir önceki yıla göre yüzde 14.9 artarak 4 trilyon 280 milyar 381 milyon lira olarak gerçekleşti. Türkiye ekonomisi 2019 yılı dördüncü çeyreğinde yüzde 6 büyürken, bu büyüme son 7 çeyreğin en hızlı büyümesi olarak gerçekleşti. Böylece Türkiye ekonomisi son çeyrek verilerine göre dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi oldu.